måndag 25 juni 2012

Självkänsla

Nu är vi inne på ett populärt ämne, självkänsla.

Vad är självkänsla?

Enligt min uppfattning är självkänsla (ditt egenvärde) = självbild (hur du själv ser på dig) samt din livsregel. (vad andra gett för bild av dig) = tro

Krångligt?

Och lite djupt… vi tittar på några exempel:

Det kan vara att du drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och drivs av längtan att få mer och mer pengar, och trots bättre och bättre ekonomi så är du aldrig nöjd.

Eller det kan vara att du hela tiden vill köpa fler och fler saker, och till slut så ryms du själv inte i ditt hem, men ändå känner du dig tom och vill bara köpa en till… då kanske lyckan infinner sig.

Eller att du vill bli vacker och bantar och opererar dig och tränar hysteriskt och trots allt detta blir du aldrig nöjd. Därför att du aldrig anser dig duga som du är, och du känner dig otillräcklig.

Anledningen till att du aldrig når dina drömmar är förstås att du aldrig blir långvarigt lyckliga på de sätt som du tror att du ska bli.

Tillfredsställelsen som du känner efter ett uppfyllt delmål är endast tillfällig. För det är fortfarande något annat som du lider brist av. Din självkänsla är din tro om ditt eget värde. Den skapades och formades under din uppväxt genom andra personers (föräldrars, syskons, släktingars, kompisars, lärares, m.fl.) tro om sig själva och om dig, som du matats med och valt att tro på. Vad du har valt för tro om ditt eget värde vet bara du, och sannolikt är du inte riktigt medveten om vad du innerst inne tror.

Rent intellektuellt och medvetet, och oavsett vad du undermedvetet tror just nu, vad sägs om att välja denna tro om ditt eget värde? Du är precis lika mycket värd som varje annan person, och det värdet är oändligt stort.

Det betyder att du är värd allt gott.

Du är värd det bästa. Att du anser det är förstås en grundläggande förutsättning för att du verkligen ska kunna njuta av dina framgångar och må bra med dig själv. Det är också förutsättningen för sann, inre motivation att uppnå nya framgångar.

När du unnar både dig själv och andra verklig framgång, så skapar du din egen lycka och hjälper andra att göra detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar