torsdag 19 april 2012

Den farliga fetman finns den?

Första föreläsaren ut på obesitasdagarna är Fredrik Nyström från Linköping. Han berättar först om en rolig randomiserad studie han gjort inspirerad av filmen Super size me. Han lät 18 läkemedelsstudenter äta upp sig, målet var en fördubbling av kaloriintaget samt att acceptera att få en viktuppgång 5-15%. Han gjorde sedan mätningar på blodtryck, blodfetter, glukosvärden och mätningar med Dexa för att se vad som hände i kroppen.

En fördubbling av kaloriintag blev för många en tuff resa, att gå från 3.500 kcal till 7.000 kcal innebar att de exempelvis behövde äta 14 Big Mac/dag för att komma upp i mängden.Studenterna lyckades igenomsnitt gå upp 10% av kroppsvikten, oberoende kön.

De som hade mest ätit mycket kolhydratrik mat hade sämst levervärden efter studien. Männens insulinnivåer fördubblades, men kvinnorna hade väldigt lite förändring. Männens viktuppgång lade sig mest på buken, medans kvinnornas satte sig mer på lår och stuss. Detta gav ett svar på att det metabola syndromet påverkas av var fettet sätter sig. En lärdom som styrker att kvinnor är mer skyddade än män.

Avslutning och summering, Ofarlig fetma finns:

- Om det definieras utifrån BMI - han anser att det är ett risigt mått på farlig fetma.
- Men knappast om man använder mätmetoder såsom sagittal diameter eller midjeomfång.
- Det finns många andra faktorer som modifierar riskerna, så som viktförändringar sig, valet av kost (fett, kolhydrater, alkoholintag mm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar