fredag 6 april 2012

Påsk!

Påskgodis!

Här i Sverige sätter vi i oss cirka 43 kilo socker per person och år. I Europa är vi bäst på att konsumera socker med Danmark och Finland strax bakom oss. Vi konsumerar socker genom sockerkonfektyr som lakrits, vingummi, kola och smågodis, bara godiset stor för 17 kg/person och år, övriga EU ligger på snitt 8 kg. Stora mängder sätter vi i oss högst frivilligt. Men det finns också dolt raffinerat socker som man lätt glömmer bort, som finns i våra vanligaste fabrikstillverkade livsmedel, som fruktyoghurt, frukostflingor, fullkornsbröd och olika halvfabrikat av olika slag.

Vi äter 6 000 ton godis under påsken, och även om trender tyder på att vi försöker bli nyttigare och variera påskäggen är det fortfarande så att påsken är den helg då vi äter mest godis. När jag var liten stod vi utanför kiosken och fyllde våra små påsar. Maxmängden i dem låg på ca 200 gram. Vi pekade och sa en kolarem, en klubba, 2 sega bananer osv... Idag är maxmängden i påsarna ca 1 kg, och 2 hg blir bara lite på botten, och vem vill köpa så lite godis...

2009

En rundringning som Radio Sjuhärad gjorde till de fyra största matbutikerna i Borås, visar att nästan 20 ton lösgodis säljs under påskveckan och då är inte det förpackade godiset inräknat. Att äta allt för mycket socker och då framförallt tillsatt socker (inte naturliga bra sockerkällor som frukt, bröd, gryn mm.) är skadligt på många olika sätt det råder det nog ingen tvekan om.

Så se till att fylla äggen med mindre godis och mer tid & kärlek och upplevelser!

<3 Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar