måndag 9 april 2012

Upprörd!!











Källa: aftonbladet.se

Fram för sundare ideal, hur kan en av Sveriges ledande klädkedjor  som Gina Tricot ha ett så osunt ideal på sina skyltdockor? Dockorna har ett klart anorexi utseende, utstickande revben och en mage som undernärda får. Detta är inget ideal som jag vill att mina döttrar skall få och känna krav för att uppnå, vad förmedlar detta till unga tjejer?


Anorexi

Anorexi, är en ätstörning som främst drabbar flickor och unga kvinnor i åldern 12–20 år. Anorexia nervosa kan börja som en oskyldig bantningsperiod där bantningen inte upphör utan övergår i självsvält. Tveka inte att söka hjälp om du har symtom på anorexia nervosa.

Den som har anorexia nervosa är mycket rädd för att gå upp i vikt. Även om man väger alldeles för lite uppfattar man sig själv som överviktig, och ätande leder till ångest.
Anorexia nervosa är tillsammans med bulimia nervosa den vanligaste ätstörningen hos unga människor. De flesta som drabbas av sjukdomen är flickor eller unga kvinnor i åldern 12–20 år, men även pojkar och unga män kan få anorexia nervosa. Man kan också insjukna senare i livet, även om det är ovanligare.
Anorexia nervosa har troligtvis både psykologiska och biologiska orsaker. Kulturella förhållanden som det slanka, kvinnliga skönhetsideal vi har i västvärlden kan vara ytterligare en förklaring. Svåra perioder eller händelser som pubertet, dödsfall eller en familjekris kan utlösa sjukdomen.
Viljan att gå ned i vikt hänger ganska ofta samman med andra psykologiska faktorer, som att man ställer orimligt höga krav på sig själv och har ett stort behov av kontroll. Att äta och gå upp i vikt kan kännas som brist på kontroll.

Källa: vardguiden.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar