torsdag 5 april 2012

Skärtorsdag

Enligt gammal svensk tradition är det idag häxorna flyger på kvast till Blåkulla. På skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen.


Nu är äntligen en påsken här, och vi firar skärtorsdagen med en liten buffé i torpet. För mig hör Lax till våren och påsken, och här kommer en god enkel förrätt med lax. Sedan blir det en lite lyxigare mos till rostbiffen. Jag älskar att blanda i frukt i sallad och idag blir det mango och granatäpple som ingredienser.

En festlig förrätt (4)

- 200 gram kallrökt lax
- 1 knippe dill
- 2 hårdkokta ägg
- 1 rödlök
- 3-4 dl lätt crème fraishe
- 1 burk stenbitsrom
- 2 limefrukter
- Citronpeppar
- Salt och peppar

1) Ta fram en bunke och hacka i lax,dill, ägg, rödlök, tillsätt crème fraise och rom. Spara lite lax och dill till garnering.

2) Pressa i saft från 1 lime och krydda.

3) Skeda upp blandningen i vackra glas, strimla på några la bitar på toppen och lite dill. Skär limeskivor och dekorera med.


Kronärtkocksmos med rostbiff (4)

- 4 potatisar (350)
- 1 burk kronärtskocksbottnar (350)
- 1 dl hackad bladpersilja
- 100 gram riven permesan
- 4 msk olivolja
- Salt och peppar

1)  Koka potatis. Hacka kronärtskocka grovt.

2) Mixa sedan kronärtskocka och persilja, permesan och olivolja till mos.

3) Pressa potatis och rör ihop med purén. Krydda.


Mangosallad












- Blandad grönsalladsmix
- 100 gram mango
- Gurka
- 1 Avocado
- 1 Rödlök
- 1 Granatäpple

1) Blanda ihop ingredienserna i en vacker skål.

2) häll sparsamt över med olja och vinäger.


På din tallrik:

1 handflatestor mängd rostbiff

1 knytnäve kronärtkocksmos

2 knytnävar mangosallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar