lördag 28 april 2012

Vill du få bättre livskvalité?

Oavsett kön, ålder, ras, politisk åskådning, religiös tro, sexuell läggning, utbildning är livskvalité något vi alla vill ha.

För vissa handlar tyvärr livskvalitet att ha mat för dagen. För andra handlar det om att få ett jobb och för andra handlar det om att ha tid och pengar för resor, hobbys, reflektion, ett drömhus eller en karriär som uppfyller din själ eller helt enkelt hitta någon att älska och dela allt det med.

Och det är ju bra att ha en idé om vad som skulle göra ditt liv bra, men jag vill ändå påstå att inget av det ovan nämnda är det vi egentligen vill ha. För enligt mig är livet en ultrasubjektiv sport där vi mäter framgång i helt andra saker än pengalistor, poäng, sekunder eller meter. Livets mätverktyg är istället de känslor som du har på regelbunden basis. Med andra ord kan din livskvalitet endast mätas i din egen högst personliga bedömning av hur ofta du mår som du vill.

För nog har du träffat på någon som verkar ha ”allt”, men som är deprimerad och nere? Eller någon som enligt objektiv bedömning har gått igenom något jobbigt, men som ändå är levnadsglada? Så hur ska vi då kunna mäta din livskvalitet i form av känslor på något vetenskapligt vis? När vet du att din livskvalité är på topp? Tja, antingen så upplever du att du har dubbelt så mycket av de känslor som du gillar att ha eller så känns det som om dina positiva känslor dubbelt så starka när du väl har dem. Är du med så långt?

Bra, då kan vi börja titta på hur det ska gå till. Vad är det som orsakar att vi har positiva känslor egentligen? Kan du köpa dem? Eller är det något som en blixt som träffar några lyckliga få, medan de andra får gå omkring och må dåligt eller i bästa fall vara ”ok”? Jag tror inte det. Det är inte bara något som vi har kontroll över, det är något som vi kan träna oss till att både göra oftare och intensivare. För i det här spelet är du både utövare och domare vilket gör att du bestämmer reglerna. Men precis som alla annat som ska bli bättre kräver det kontinuerligt fokus på rätt saker.

Tillåt dig att ha positiva tankar, tänk på det du har, tänk på var du inte har ont, tänk på att du är frisk och har friska barn. Välj bort tankar om att du behöver hävda dig eller framhäva dig för att de ska kännas bra. Det viktigaste i livet är i min mening att Ge för att Ge för att få.
Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar